tiistai 21. lokakuuta 2014

Päiväretki Nagasakiin


Aamulla oli herätys 7. Heräsin jotenkin hyvässä vaiheessa, koska olin ihan pirtee. Mulla ei ollu kauheesti odotuksia tän Nagasaki matkan suhteen, koska siinä oli kokonaan järjestettyohjelma. Osa vaikutti mielenkiintoselta, osa ei niinkään. No, aamulla noustiin bussin kyytiin, joka lähti muutaman minuutin myöhässä. Myöhässä olijoita ei sen kummemmin ooteltu. Aamulla oli kiva kattella bussin ikkunasta maisemia. Istuin H:n vieressä ja jotenkin onnistuttiin jutteleen kaikkee mahollista koko matkan ajan Nagasakiin, mikä kesti siis jonkun päälle 2h. Pysähdyksiä oli pariin otteeseen. Tässä matkanvarrelta pari kuvaa. Tää paikka oli niin nätin näkönen.

Saavuttiin sit viimein Nagasakiin sen bussissa istumisen jälkee. Se oli kyllä tosi mukava bussi matka, siittä ei oo valittamisen aihetta yhtään. Ensin meijän suuntana oli tällanen "rauhan puisto". Oli ihan himokuuma sää, tuskastuttavaa, kohta on marraskuu, Japani oot niin outo. Täällä puistossa oli pommituksen muistomerkkejä paljon, joita muut maat oli mm. lahjottanu Japanille. Meijän matkaoppaana toimi japanilainen oppilas. Mulle selvis jälkikäteen, että se oli vasta yliopiston 2-luokkalainen, olin et oho. En tiedä oliko se tosiaan kotosin Nagasakista. Pääasiassahan tää matka oli siis japanilaisille, mutta meitä vaihtareita oli kanssa liittyny mukaan joku 9 kait. Osa ei puhunu yhtää japania niin yks japanilainen opiskelija sit käänteli enkuks niille. Muutama japanilainen vaihtari uskaltautu vaihtaa pari sanaa meijän kanssa jopa.Rauhan kello.Puistosta käveltiin sit sen viereiseen atomipommi museoon. En tienny, että oltiin sinnekkin menossa. Se oli tosi mielenkiintonen. Mun tieto historiasta on tosi huono (en ikinä tykänny siittä koulussa), niin oli kiva vähän oppiakkin jotain, että mitä kaikkee oli oikein käyny. Siellä oli myös koskettavia tarinoita ihmisiltä, ketkä oli ollu siinä pommituksessa. Ja oli tosi mielenkiintosta lukee, kuinka kaikki tapahtumat oli menny ja mitenkä ja mihin se asti se pommitus vaikutti. Edelleen jäin sitä pohtiin, että kui pitkäks aikaa siittä sit jäi jotain säteilyä sinne? Kun kyllähän Nagasaki on kokonaan uudestaan nyt rakennettu. Kuinka nopeesti sekin uudelleen rakennettiin? Jos joku tietää kertokaa, olis mielenkiintosta kuulla.
Museon jälkeen me otettiin ratikka (kyllä, Nagasakissa on ratikka!) Nagasakin juna-asemalle. Siellä meillä oli about tunti aikaa lounastaa.Aseman luota kuvia. Nagasaki vaikutti niin söpöltä ja pieneltä kaupungilta, kun on tottunu Fukuokaan.


Mietittiin, että mitä mentäis syömää. Ensin mietittiin tätä omurice paikkaa, mutta siihen oli vähän jonoo.


Päädyttiin sit tällaseen paikkaan, joka tarjoili gyuutania eli lehmänkieltä. Se on muuten hyvää. Oon kerran aikasemmin maistanu. Olin halunnu syödä pihviä pari päivää ja se ajokin hyvin idean.


Niin hyvää! Tosin mun piti kysyä, et kui toi ylhäällä oikeella oleva juttu syötiin. Se kuulu sekottaa tonne riisin joukkoon.


Ruoan jälkeen me mentiin kuunteleen sellasta vanhempaa naista, joka oli ollu lapsena siinä pommituksessa. Se kerto melko tarkasti sen omasta elämästä ja kuinka se pommitus vaikutti siihen. Sen isoveli oli ollu kamikaze lentäjä. Sisko hyppäs junan eteen. Äiti kuoli vähän pommituksen jälkeen. Noi jäi parhaiten mieleen. Se myös ite oli yrittäny itsemurhaa nuorempana useesti, mutta ei ollu pystyny siihen. Oli vaan harmi, että se mikki ei ollu kauheen lujalla ja en oikein kuullu myöskääns sitä enkku käännöstä, mitä yks puhu siä, niin osa jutusta meni ohitte.


Puheen jälkeen meillä oli vielä yks ohjelma tiedossa Nagasaki yliopiston oppilaitten kanssa. Sinne tuli oppilaita sellasesta "more disussion" clubista. Ne esitteli ittensä ensin ja sit me päästiin kaikki jutteleen niitten kanssa. Meidän puheen aihe oli "mitä voin tehdä rauhan eteen". Tuntu kauheen vaikeelta kysymykseltä. Kyllä onneks saatiin sit keskustelua aikaseks. Ja yks niistä oppilaista näytti ihan Kagrra,:n Akiyalta. Olin et herran jumala ja tuijottelin sitä siinä välillä.

Noustiin bussiin joskus 17 aikoihin taas ja matka takasin Fukuokaan pääs alkaan. Yritin opiskella vähän kanjeja H:n kanssa mut pääasissa juteltiin kaikkee muuta. Matka meni joutusasti.
Todella paljon mielenkiintosempi matka kun osasin alussa kuvitella ollenkaan. Ja tosi edullisesti pääsi vielä käymäänkin Nagasakissa päin. Oli kiva nähdä vähän muitakin kaupunkeja, kun eipä tässä nyt hurjasti oo tullu matkusteltua. Nagasakin oppilaat puhu, että jos ens kerralla tehään niin, että me tullaankin Fukuokaan päin. Saas nähdä ehtiikö vielä näkeen niitä, koska annoin tietoni, että oon kiinnostunu, jos vastaavia tapahtumia vielä on. Olis kyllä tosi kiva.

Sellasta Nagasakissa.

Tänään tapahtu myös jotain tosi yllättävän kivaa, mutta siitä kerron huomenna!

Nyt voisin mennä nukkuun ja huomenna saan oikeesti nukkua pitkään! Vaan yks iltapäivä tunti, ihanaa. Tosin täytyy päivällä ahkeroida, koska oon nyt jättäny mun koeaikataulusta 2 päivän kanjit kertaamatta. Huomenna paras kuroo kiinni aikaa. Liikaa hommaa, missä vaiheessa teen kaiken? 
Jos ensin nukkumaan.


Milla ☆

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti